Sunday, April 13, 2014

TEKNIK DAN STRATEGI PERMAINAN


TEKNIK MEMEGANG FRISBEE

Pertama :
 

Kilas / Backhand  :

  • teknik yang mudah dan banyak digunakan semasa permainan frisbee
  • Genggam cakera dengan jari anda mengelilingi bawah cakera dan ibu jari berada di atas cakera (tetapi dalam keadaan yang tidak lurus)

Kedua :
 
Balingan Depan / Forehand : 
  • teknik yang wajib diketahui dalam permainan Frisbee
  •  Genggam cakera di tangan anda antara ibu jari dan jari telunjuk. Ibu jari anda perlu berada di atas cakera.
  • Jari tengah dan telunjuk hendaklah di atas bahagian dalam cakera.
  • Untuk kestabilan, lanjutkan jari telunjuk di tengah-tengah cakera.


TEKNIK "PASSING"

Pertama :


Kilas / Backhand :
  • Kaki anda perlu dibuka kira-kira lebar bahu dan selari dengan sasaran anda.
  • Pusingkan bahagian atas badan anda ke sasaran dan kaki digunakan untuk menyokong berat badan anda.
  • Kemudian, beralih berat badan anda ke hadapan dengan langkah , putar bahagian atas badan ke arah sasaran dan ayunkan lengan tahap yang sesuai untuk menetapi sasaran.
  • Sentap pergelangan tangan anda melepaskan cakera pada sasaran anda untuk meletakkan lebih banyak spin di atasnya. Gerakan ini yang sama seperti menyentap tuala.

Kedua : 


Balingan Depan / Forehand :
  • Kaki anda harus dibuka selebar bahu dan anda harus berhadapan dengan penerima.
  • Mulakan dengan berat badan anda beralih kepada kaki anda.
  • Kebelakangkan sedikit lengan anda dan cakera.
  •  Alihkan berat badan ke badan dan ini akan menjadikan badan, bahu dan lengan ke hadapan kerana anda akan menyentap pergelangan tangan dan melepaskan cakera kepada sasaran anda (penerima)

TEKNIK "BLOCKING"

Pertama :


Kedua :


TEKNIK MENANGKAP FRISBEE

Apabila frisbee pada paras pinggang :


Boleh ditangkap dari arah depan atau sisi, dengan kedua - dua belah tangan atau sebelah tangan :



Apabila frisbee pada paras atas kepala :


Boleh ditangkap menggunakan satu tangan dengan loncatan untuk mencapai frisbee :




teknik-teknik terbaik dalam ultimate frisbee

No comments:

Post a Comment